您当前所在位置:首页 > 高中 > 高一 > 高一英语 > 高一英语知识点

高一英语下册第二单元知识点:Festivals【人教版】

编辑:

2017-11-01

五.阅读理解

In ancient Greece,Athens and Sparta shared the same language and customs,but Spartans and Athenians led very different lives.

Growing up in Sparta meant learning to become a soldier.At seven,boys were sent to special schools.These schools wanted to make the boys brave soldiers.While the Spartan boys were learning discipline(纪律),boys in Athens learned reading,writing,and even music.

In Sparta,at the age of 20,boys finished training and became soldiers in the army.Even if a Spartan soldier got married,he could not live with his wife until he turned 30.He continued to serve in the military(军队) until he was 60 years old.Boys in Athens served in the army for two years only,from the ages of 18 to 20.After that,they could choose to be a soldier,or they could be an artist or a teacher.Family life was important to Athenians,so families lived together.

$来&源:gkxx.comBoth Sparta and Athens had an Assembly,which was a group of leaders who helped run the city.Also,both Spartans and Athenians chose the members of the Assembly.The Spartan Assembly,however,actually did not have very much power.There were two kings in Sparta.There were also the ephors—a group of five men who held most of the power.The people of Athens wanted the exact opposite.They believed that no one group of people should hold all the power.So they chose members of the Assembly every year.People voted on new laws,and they discussed lots of things.

Athenians and Spartans both believed that their way of life was the best.It’s no wonder that they finally went to war with one another.Sparta won the war,but the Spartan soldiers did not burn Athens.They let the culture of Athens live on.

1.According to the text,boys in Sparta    .

A.had little education

B.had no interest in the arts

C.liked military schools greatly

D.learned reading at a young age

答案:A

提示:细节理解题。由第二段中的前三句可知,斯巴达的男性从小就开始被训练成为军人,因而接受正规教育很少。

2.Compared with boys in Sparta,boys in Athens    .

A.were smarter

B.were stronger

C.studied much harder

D.enjoyed more freedom

答案:D

gkxx.com提示:推理判断题。第三段中讲到雅典的男孩只需要在军队里面待两年,然后就可以选择自己喜欢的生活和工作,可见他们更加自由地享受生活。

3.The Paragraph 4 is mainly about Sparta and Athens’    .

A.governments      B.people

C.kings D.laws

答案:A

提示:段落大意题。第四段中提到的Assembly,kings,ephors等,都是在讲政府机构的组成。

4.How does the author develop the text?

初中学习网A.By providing reasons.

B.By making comparisons.

C.By following the order of time.

D.By following the order of importance.

答案:B

gkxx.com提示:篇章结构题。本文第一段是主题段,接下来从不同的方面把斯巴达和雅典进行对比。

● 相关推荐更多>>

免责声明

精品学习网(51edu.com)在建设过程中引用了互联网上的一些信息资源并对有明确来源的信息注明了出处,版权归原作者及原网站所有,如果您对本站信息资源版权的归属问题存有异议,请您致信qinquan#51edu.com(将#换成@),我们会立即做出答复并及时解决。如果您认为本站有侵犯您权益的行为,请通知我们,我们一定根据实际情况及时处理。

◇ 热点关注